'Hun' hebben gelijk: ik moét bloggen

Ja. Leuk, zo’n blog. Wéér een blog. Waar zal ‘ie dit keer over gaan? Ik hoor het je denken. De blogs komen als paddenstoelen uit de grond geschoten en allemaal zijn ze zogenaamd uniek. Nu wordt dit geen betoog om blogs neer te halen, dat zou namelijk betekenen dat ik mijn eigen graf aan het graven ben, maar laten we eerlijk zijn: is de blog niet passé? Ik vond van wel, totdat ik ’T Lettert oprichtte en zelf de overweging moest maken om een blog te starten.

 

Ik kwam er al gauw achter dat je er als startende ondernemer simpelweg niet meer onderuit komt. De vindbaarheid in zoekmachines verbetert namelijk aanzienlijk wanneer je regelmatig blogt (lees: nieuwe content op je website zet). En bovendien, wanneer je goed blogt, blijven je lezers jou en je organisatie volgen. Op zich zou dat al reden genoeg zijn, maar daarnaast dwingt het je om te blijven nadenken over je vakgebied en oog te houden voor opvallende verschijnselen. En hier wordt bloggen voor mij interessant …

 

Zeker wanneer het om de Nederlandse taal gaat. Die is dynamisch en blijft continu veranderen. Menigeen vindt dat lastig te accepteren en hecht veel waarde aan regels binnen de taal. ‘Hun hebben gelijk’, mag volgens de regels absoluut niet. Alleen zij kan onderwerp van de zin zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het geen jaren meer duurt voordat hun ook als onderwerp gebruikt mag worden. Taal verandert door en met haar gebruikers mee. Je ertegen afzetten is één manier om ermee om te gaan, maar ik kan me alleen maar verwonderen over hoe mensen met taal omgaan. Ze gooien alles door elkaar heen, verhaspelen, korten af, verengelsen en soms doe ik zelf er net zo hard aan mee.

 

Ik zie dat ook als iets positiefs. Taal moet en gaat met de tijd mee. Hoe dat langzaam en stapsgewijs gebeurt, daarvan zal ik je vanaf nu op de hoogte houden. De blogs die ik maandelijks zal schrijven, gaan dan ook over opvallende taalverschijnselen die ik her en der voorbij zie komen. Een beetje à la Paulien Cornelisse, maar dan door mijn eigen talige bril. Omdat taal én schrijven zeg maar echt mijn ding is, is deze eerste blog nu toch een feit!