Gaat 2019 selfie evenaren?

Zo. Januari 2019 is van start gegaan. Over elf en een halve maand weten we wat het woord van het jaar is. Ik hoop dat er iemand op deze postzegel in de komende elf maanden en woord verzint dat we nu eens ook daadwerkelijk op lange termijn met z’n allen gaan gebruiken. Het woord van het jaar is namelijk altijd nieuwsgerelateerd en dus een bepaalde periode heel vaak in de media, maar na verloop van tijd raakt samen met het nieuws ook het neologisme in de vergetelheid.

 

Onlangs toevallig nog het woord 'dagobertducktaks' gebruikt? Ik vul het voor je in: waarschijnlijk niet. Onlangs nog het woord ‘selfie’ gebruikt? Ook die vul ik voor je in: O jazeker! De selfie vormt een uitzondering op de regel. Van de afgelopen acht woorden van het jaar, steekt selfie er met kop en schouders bovenuit. Naast de dagobertducktaks, hebben treitervlogger, sjoemelsoftware, project X-feest, appongeluk en tuigdorp het ook geschopt tot woord van het jaar. Maar eerlijk, is er nog iemand die deze woorden gebruikt?

 

De selfie heeft ook veel varianten meegenomen zoals bilfie, stemfie, doe-het-selfie en is zelfs zo populair dat er een heus Selfie-woordenboek is. Van de acht woorden van het jaar is selfie ook het enige woord dat echt een neologisme genoemd mag worden. De andere zeven woorden zijn simpelweg twee aan elkaar geplakte bestaande woorden. Ik geef toe, een compleet nieuw woord introduceren is niet eenvoudig. En toch doet de Van Dale het elke nacht. Zij voegen elke werknacht nieuwe woorden toe in hun online woordenboek. Het zijn uiteraard niet allemaal splinternieuwe woorden en vaak ook woorden die nog niet eens landelijk bekend zijn, maar het zijn woorden die voldoen aan de criteria van de Van Dale. Een voorbeeld van zo'n criterium is dat het woord vaak genoeg wordt gebruikt, onder andere in de media. Dat verklaart ook waarom het woord van het jaar zo vaak nieuwsgerelateerd is. Logisch ook, hoe verspreid een woord zich anders onder de samenleving?

 

Maar toch, een compleet nieuw woord dat eens geen samenstelling is en selfie kan evenaren. Wie meldt zich? Je hebt gelukkig nog even…