Het woord van het jaar is ...

Het woord van het jaar is…

 

Boomer!

 

‘Een persoon met name van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen”. Het wordt ook wel gebruikt als synoniem voor fossiel. In discussies zetten jongeren het woord vaak in om een opmerking of idee van een ouder persoon aan te duiden als conservatief.

 

En met dit woord van het jaar is mijn wens van een jaar geleden uitgekomen. Ik hoopte op een woord dat eens niet-nieuwsgerelateerd is wat ervoor kán zorgen dat we het ook echt voor een lange tijd gaan gebruiken. Net zoals ‘selfie’, onmogelijk meer weg te denken. En jazeker, ‘boomer’ is gewoon straattaal en heeft dus nu ook z’n intrede gemaakt in ABN, hoezee!

 

We kunnen wel stellen dat het vooral de jongeren zijn die deze neologismen bedenken die onze taal verrijken. Hoewel, ‘boomer’ is strikt genomen natuurlijk niet helemaal een neologisme, zeker wanneer je de betekenis ook meeneemt. Het komt af van het woord babyboomers: kinderen die werden geboren tijdens de geboortegolf vlak na de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Deze mensen zijn inmiddels 65-plussers en kunnen in de ogen van jongeren dus ook best als fossiel omschreven worden. Zeker.

 

Ik ben benieuwd hoe dat in een zin klinkt: ‘De stenen en botten in het Natuurhistorisch Museum zijn echt boomer, joh. Moet je zien!’

 

Zou het echt?

 

Met de uitroeping van het woord van het jaar, is het einde van het jaar in zicht en wens ik jullie mooie feestdagen toe! Laten we hopen dat weer eens een witte kerst wordt, maar hé, als de witte op is, drink dan rode!