Corona is meer dan een virus … en bier

Het is een tijd waarin we achter de feiten aanlopen. De statistieken bepalen onze vrijheid, niet wijzelf. We zijn al maanden niet meer de baas over ons eigen doen en laten, en dat is nieuw voor veel generaties. Hoewel het nu de goede kant op lijkt te gaan, kan onze vrijheid toch heel snel weer opnieuw worden ingeperkt wanneer het voor de tweede keer mis dreigt te gaan. En zo hobbelen we allemaal achter dat ene virus aan, genaamd corona.

 

De eerste periode werd het vooral geassocieerd met het welbekende Mexicaanse biertje. Hoewel het merk flinke imagoschade heeft opgelopen, is het absoluut niet het enige met dezelfde naam. Zo kwam ik een paar weken geleden tijdens het lezen van een technische tekst voor een schrijfopdracht, de term ‘corona ontlading’ tegen. Normaal gesproken zou ik er zo overheen lezen, maar nu ben ik toch gaan googlen. Zonder succes, want ik begrijp nog steeds niet wat het is. Dat gaat natuurlijk ver boven mijn pet als ‘alfa-denker’, maar vervelender vind ik dat ik ook nog niet begrijp waarom het juist die naam heeft gekregen.

 

Corona komt namelijk vanuit het Grieks en betekent kroon of krans. De reden waarom coronavirussen coronavirussen heten, heeft te maken met het feit dat het virus ‘is bekleed met bloembladvormige oppervlakte-projecties welke in elektronen-micrografie een afbeelding creëren die vergelijken vertoont met de corona van de zon of met een kroon’. Wederom begrijpt mijn alfabrein dit niet helemaal, maar ik snap de link met de kroon. Heeft die corona ontlading dan ook de vorm van een kroon? Internet kon het mij niet vertellen.

 

Dit citaat brengt mij ook bij een andere betekenis van corona, namelijk de buitenste gaslaag om de zon. Hoewel ik toch aardig wat jaartjes aardrijkskunde heb gehad, is dit nooit aan bod gekomen. Of is me niet bijgebleven… Oké, een andere corona dan. De heilige Corona van Egypte! Deze dame is een christelijke heilige en martelares. Haar naam verwijst naar de kroon van het eeuwige leven die ze als martelares mag dragen. Ze is immers als heilige gestorven voor het geloof. In de VS bombardeerden ze haar de afgelopen tijd onterecht als patroonheilige tegen de epidemieën. Dat zou toch wel heeeeul toevallig zijn geweest, zeg! Achteraf bleek ook dat het persbureau een klein foutje had gemaakt. Haar naam wordt ook wel als Korona geschreven en dat brengt me bij de laatste Korona die ik tegen ben gekomen en ditmaal zelfs in mijn eigen huis-tuin-en-keuken-omgeving, het Korona-koffiezetapparaat. We kochten het een paar weken geleden. Niets speciaals, het zet alleen heilige én veilige koffie. Stay safe.